Tjäna pengar som affiliate

 

Det finns många metoder som du kan använda för att tjäna pengar på din blogg. Att tjäna pengar på bloggen är dock inte en quick fix för ekonomin. Det tar lång tid att bygga upp en blogg som verkligen kan ge dig inkomst, men det är möjligt – oavsett om du bor i Göteborg eller Kalifornien.

Affiliate

Det vanligaste sättet att få inkomst på bloggen är genom att ha affiliatelänkar och annonser på din sida. Du får tillgång till dessa länkar och annonser genom ett affiliatenätverk. Att vara affiliate innebär att du länkar till olika företag i din blogg. Om du har en modeblogg kan du länka till ett par snygga jeans som du precis har köpt. Om en av dina besökare trycker på länken, och sedan köper någonting från affären som den kommer till, så får du provision på köpet. Provisionen kan vara allt ifrån 1 procent upp till 100 procent – men det vanligaste är mellan 5-10 procent. För att få 100 procent provision behöver du ofta sälja någon slags prenumeration, som innebär att din besökare kommer att bli en återkommande kund hos företaget.

Det lättaste sättet att få tillgång till affiliatelänkar är genom att gå med i ett affiliatenätverk. Det finns flera affiliatenätverk i Sverige där du får tillgång till svenska företag som behöver bloggare och Youtubers som gör reklam för dem. När du har hittat ett företag som du vill göra reklam för, kommer plattformen att godkänna din sida – eller neka. Det är viktigt för plattformen att det bara är seriösa bloggare som de förmedlar. Det är därför viktigt att du redan innan du anmäler dig till nätverk, har skapat en blogg, skrivit några bloggposter och även sett till att din blogg ger ett seriöst intryck. Det finns också företag som inte är med i affiliatenätverk, men som du kan vara för affiliate åt. Hos de företagen måste du ansöka enskilt på deras sida.

Var trovärdig

Att vara affiliate kan vara ett bra första sätt för att generera inkomst på din hemsida. De stora bloggarna kombinerar ofta affiliateinkomster med andra sätt. Tänk också på att du bör göra reklam för affärer som säljer saker som passar din blogg. Om du har en blogg med klimatsmarta tips, så är det inte säkert att det passar att försöka göra reklam för massproducerade billiga tröjor. Om du däremot har en modeblogg så är det många klädföretag som gärna vill ha dig som bloggare. Din bloggs trovärdighet kommer minskas om du länkar till produkter som går stick i stäv med vad du bloggar om. Om dina läsare inte uppfattar dig som trovärdig, så kommer de inte att läsa din blogg. Det bästa är också om du bara göra reklam för produkter som du själv använder.